Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Karhauzi vagy brit kék

2007.12.05

A "kék őrület" Karthauzit (Chartreux-t), vagy brit kéket?
(Fajtaválasztás)

A kérdésre mindenki maga adhatja meg a választ. A helyes választáshoz és döntéshez szeretnék segítséget nyújtani ezzel az írásommal.

Sok tévhit, félretájékoztatás és félreértés van a két fajtával kapcsKépolatban. Sokan gondolják azt, hogy a két "kék" cica között alig van különbség. Határozottan állítom, hogy ez nem igaz; két teljesen különböző fajtáról a szó.

Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy valóban volt egy rövid időszak e fajták  életében, amikor a FIFe összevonta e két fajtát, majd a nagy tiltakozások hatására 1977-ben ismét szétválasztotta. Így valóban kevés karthauzi tenyészet volt és van.

A britek a "fajtamegmentés, kihalás elkerülés" címén keresztezték a karthauzit a brit kékkel. Ennek az lett a következménye, melyet a mai napig érzékelhetünk, hogy Magyarországon, de a többi országban is alig van brit kék cica "mentes" tenyészet. De van!

A britek a "fajtamegmentés, kihalás elkerülés" címén keresztezték a karthauzit a brit kékkel. Ennek az lett a következménye, melyet a mai napig érzékelhetünk, hogy Magyarországon, de a többi országban is alig van brit kék cica "mentes" tenyészet. De van!

Tehát: a brit rövid szőrű cicák több színváltozatban léteznek, és a kék színűeket karthauzi kék-nek (Kartäuser blau) nevezték el, vagyis a színt jelölték meg, nem a fajtát. A tenyészteni szándékozókat és természetesen a laikus cicavásárlókat megtévesztette és megtéveszti ez az elnevezés itthon, de külföldön is. Pl. Németországban is most folyik erőteljes tájékoztatás a cica újsgokban a két fajta különbözőségét illetően.

Kép Két csodálatosan szép fajtáról van szó, melyek különböző eredetűek és kinézetűek. Egy dologban azonosak, ez pedig a színük, vagyis szépen csillogó, dús, hamvas-kék, vagy sötétebb tónusú kék színük. Ha sikerül majd Önöknek kiállításon összehasonlítani egy "tiszta" chartreux-t és egy brit kék cicát, egyértelművé válik az Önök számára is a különbség.

A brit cica feje széles és kerek, fülei kisebbek, alacsonyabban tűzöttek, orra rövid és széles. Lábai rövidebbek, teste izmos, zömök. Inkább egy Teddy-bear macihoz hasonlíthatók.

A chartreux (karthauzi) feje széles, masszív, trapéz alakú, magasan tűzött fülekkel, melyek egyenesen állnak. Orra egyenes, nincs benne törés. Teste izmos, hosszabb, lábai magasabbak, mint a brit kék cicának. "Gö9rögös profilja", nem túl kerek szemei különös tekintetet sugároznak. Élénk, kíváncsi arc, némi komolysággal vegyítve.

Nekem mindig egy elegáns, csodás fekete párduc benyomását kelti. Látni rajta az ősi természetességet és vadságot - ez talán a legfontosabb dolog, amit őriznünk kell nekünk chartreux tenyésztőknek.

Fontosnak tartom, hogy cica vásárláskor nézzék meg a szülők törzskönyvét, melyekből kiderülhet, hogy tiszta chartreux-val találkoztunk, vagy sok brit vér van benne. .

Sajnos, ez nem mindig egyértelmű, mert van olyan cica törzskönyv, mely világosan megkülönböztetve CHA-nak, ill. BRI-nek jelöli a két faját, de van olyan cica törzskönyv is, amely egy számot használ

Ez a rövid összehasonlítás remélhetőleg ahhoz elegendő, hogy a jövőben, akik ezeket a fajtákat választanák, könnyebb döntést tudjanak hozni, világosan megkülönböztetve egymástól a chjartreux és a brit kék cicát.

Ehhez a döntéshez és választáshoz türelmet, időt és sok örömet kívánok.

 

Benkő Benedekné
Chartreuix tenyésztő
A Chat de Chartreux Club (Paris) tagja


Felhasznált irodalom:
Jean Simmonet: The Chartreux Cat
Manuela Thurau: Die Chartreux Katze
E. Roth: Chartreux
Evelin Geisler: Die Britisch Kurzhaar Blau

   

 
 

 

ProfilképElérhetőség

Benkőné Kovács Zsuzsa

www.chartreuxcat.net

+36306401553

susan.benko@gmail.com
Statisztika

Online: 1
Összes: 68950
Hónap: 1205
Nap: 44